Veröffentlicht am

Kornati

Kornati su udaljeni svega 50-ak km zračne linije od  Apartmana Laura.
Zato su Apartmani Laura dobar izbor Vašeg ljetovanja.

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju. Smješteni su između otoka Žirja, Dugog otoka i Pašmana u srednjoj Dalmaciji.

Od 152 kornatska otoka, 89 ih je zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeno 1980.g. nacionalnim parkom i stavljen je po zaštitu UNESCO-a.

Danas Kornati nisu stalno naseljeni, ali težačke i ribarske kućice, razasute po pitomim, dobro zaštićenim uvalama Žuta, Site, Kornata i pripadajućih otoka, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Pretvorene su u restorane i smještajne objekte i namijenjene su „robinzonskom“ turizmu,  te su postali omiljena odredišta nautičara i turista.

Park prirode Telaščica se nalazi na Dugom otoku, te je prirodni nastavak Nacionalnog parka Kornati. Ima 25 uvala, 5 otočića, izrazito razvedenu obalu i predivan ulaz u zaljev koji okružuju 14 većih i manjih otoka.
U Telaščici u jugozapadnom dijelu Parka prirode nalazi se prirodni fenomen – Slano jezero Mir jedno od rijetkih takvih u Europi.
Jezero se smjestilo u uskom dijelu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Do jezera vodi pješačka staza čiji su česti gosti i dupini. Jezero je duboko 6 metara i 30% slanije od mora .

Područje Parka obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima i s toga mami turiste iz cijelog svijeta.

Više o Kornatima možete pogledati na ovoj stranici
http://www.np-kornati.hr